Jumaat, 20 Disember 2019

Buah Cili terkena Serangan Lalat Buah

Hari ini bermulalah aktiviti mengutip buah cili yang rosak akibat serangan Lalat Buah. Maklumlah cuaca yang tidak menentu (hampir 2 minggu hujan) sepanjang musim tengkujuh ini menyebabkan pokok cili mudah diserang Hama Lalat Buah. Bila dikumpul, terdapat banyak buah cili yang tekena serangan Lalat Buah ini. (Lihat Gambar 1). 

Di bawah ini saya ceritakan serba sedikit/ ringkasan tentang Lalat Buah hasil daripada sumber/bacaan rujukan. 

Lalat Buah (Fruit Fly) merupakan sejenis serangga perosak banyak tanaman seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang kesannya menyebabkan kerugian kepada para petani. Lalat Buah lazimnya akan aktif pada waktu pagi antara 8-10 pagi dan pada waktu petang antara pukul 5-7 petang bergantung kepada keadaan cuaca. Lalat buah menyerang dengan menyegat atau menyutik telur pada buah (Gambar 2). 

Kebiasannya serangan lalat buah terjadi pada buah cili yang masih hijau (muda). Gejala boleh dilihat pada tangkai buah, yang mana hujug buah ataupun bahagian tengah buah cili yang masih muda menguning (Gambar 3). Antara tanda serangan pada buah ialah buah kelihatan lebam, lembik dan berair. Jika diamati pada fizikal buah cili akan terdapat kesan seperti tusukan jarum pada bahagian luar buah.  

Cara mengatasi masalah ini, adalah dengan menyembur racun kulat secara rutin atau secara berjadual mengikut dos yang ditetapkan.

Di Anjel Agro Farm, selepas selesai aktiviti mengutip buah cili yang rosak, kebiasannya semburan racun kulat dilakukan pada waktu malam sekitar 7.00 petang dan cuaca tidak hujan. Dengan semburan ini, diharapkan pokok cili akan kembali sihat dan dijauhi dari serangan Lalat Buah ini.

Gambar 1

Gambar 2

Gambar 3

Bahagian dalam akibat serangan Lalat Buah


Tiada ulasan:

Catat Ulasan